Meteen naar de inhoud
Home » Blog NL » Bestaat de behoefte voor een digitale (remote) versie van de Blockchain game?

Bestaat de behoefte voor een digitale (remote) versie van de Blockchain game?

 • door

Ik heb de blockchain game ontworpen als een interactieve sessie in een kamer met deelnemers. De eerste versie is gebouwd als een sessie waarvan de verwachting was dat die een paar keer gebruikt zou worden. Dit groeide uit tot meerdere versies van de experience.

Versies van het spel

 • de originele, volle versie – bestaande uit de 3 levels, langzaam opbouwend tot een volledige, papieren blockchain in level 3
 • de zogenaamde level 1+ versie – een kortere versie (oorspronkelijk gebouwd voor een kleine groep deelnemers) die level 1 van de volle versie combineerd met elementen uit level 3 – er wordt een simpelere versie van de papieren blockchain gebouwd in minder tijd – deze versie is geschikt voor kleine (3 deelnemers) tot hele grote (250+ deelnemers) groepen.
 • de tweede iteratie van de volle versie – nog steeds met 3 levels, maar level 3 bevat nu smart contracts (in papieren vorm).
 • de SXSW versie – een compleet nieuw ontwerp, niet alleen visueel maar ook met ander spelverloop. Deze versie is speciaal gemaakt om gespeeld te worden tijdens het South by SouthWest festival (conferentie) in Austin (Texas, US) in maart 2019.

COVID en een digitale versie

Toen de COVID-19 pandemie uitbrak begin 2020 werden alle blockchain spellen onmogelijk. Het spel is een sessie met deelnemers in een ruimte en die waren niet meer mogelijk. Een collega facilitator heeft nog een aantal keren geprobeerd om een level 1+ versie via Zoom te spelen. Dit was geen onverdeeld succes.

Ik heb een idee hoe de SXSW versie aangepast kan worden tot een op een webpage gebaseerd spelverloop. Enkele van de elementen hierin zijn:

 • alle deelnemers van de experience zitten in een Zoom / Meet / Teams sessie met de spelleider
 • elke deelnemer speel haar/zijn eigen tafel (node)
 • het spel verloopt door een web-applicatie waar elke deelnemer op aansluit met hun eigen, unieke code (uniek voor dit spel en voor de deelnemer)
 • de spelleider controleert hoe het spel verloopt via de applicatie
 • de applicatie zorgt voor de distributie van de transactie kaarten van node naar node en voor het bijhouden van de goedgekeurde transactie in de lokale grootboekpagina
 • de deelnemer voert zelf nog steeds de validatie controles uit, via de web applicatie

Toekomstig spelverloop

Deze nieuwe versie van de blockchain game maakt het mogelijk om toch spellen te spelen terwijl deelnemers niet fysiek in dezelfde ruimte kunnen zijn. Maar ook is in de toekomst dan een spel mogelijk op meerdere locaties. Een andere mogelijkheid is om de applicatie ook te gebruiken wanneer de deelnemers wel fysiek in dezelfde ruimte tijn. In dit geval vervalt de Zoom / Meet / Teams sessie. De applicatie kan dan op laptops, tablets of telefoons gebrukt worden. Hierdoor neemt de hoeveelheid benodigd materiaal af en wordt het spel duurzamer.

Misschien moet deze web applicatie dan maar gebouwd worden en de slides aangepast?

Wat denk jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *